ingyen webstatisztika

Ez a weboldal eladó
Érdeklődj:
+36702721818

Mik támadhatnak?

Az immunrendszert érő támadások nagyon érdekes téma, hiszen az emberek többsége, hajlamos csupán egy tényezőre koncentrálni, ami persze egyénenként változó.

Nem célom, hogy megváltoztassam az Ön jól bevált módszereit vagy szokásait, a tájékozódás azonban nem árt. A legtöbb dolgot talán ismeri Ön is, az már más kérdés, ki mitől fél jobban. Nyilvánvaló, hogy amitől félünk, az ellen tenni kívánunk valamit, de amitől nem félünk, vagy nem tudunk róla, attól az még sajnos létezik. Félre ne értsen senki, nem a félelem a megoldás. A megoldás kulcsa mindig az információ és annak felhasználása.

Leggyakoribb „támadók”

Az emberek többsége, így valószínűleg Ön is tisztában van azzal, hogy a legáltalánosabb „támadók” a baktériumok, a vírusok és a szintetikus anyagok.

Nem állítom, hogy csak ezek léteznek, de ezek a leggyakoribbak. Amikor egy téma érdekel valakit, először megpróbálja megérteni. Nem vádolok senkit, sőt, az általános iskolai biológia oktatást sem kívánom szapulni, de azt azért meg kell említenem, hogy tíz emberből kilenc, sajnos, képtelen meghatározni a baktérium és a vírus fogalmát. Tovább megyek, nem tudják mi a különbség a kettő között. Ez az oka, amiért szeretném ezeket meghatározni, anélkül, hogy gyorstalpaló orvosi egyetemi kurzust akarnék indítani.

Véleményem szerint fontos tisztában lennünk azzal, hogy kik a támadók. Képzeljen el egy várat, amit meg kell védelmeznie. Amikor támadók közelednek, mit tesz elsőként? Nyilván szeretné kideríteni, hogy kik azok és mit akarnak. Esetünkben a vár sokkal értékesebb bármilyen épületnél, hiszen ez a saját szervezetünk. Ismerjük hát meg a betolakodókat, mielőtt elérnék a várat.
 

Baktériumok

Elsőként vegyük a baktériumokat. A szó görög eredetű, jelentése, kis pálca. Azért kapta ezt az elnevezést, mert a XVII. század végén egy holland természettudós, aki elsőként meglátta, ilyennek találta a mikroszkóp alatt.

A baktérium egysejtű élőlény, egy icipici mikroorganizmus, melyből elképesztő mennyiség van a Föld különböző részein. Testén ostor található, mely segíti a mozgásban. Szaporodása egyszerű, addig növekszik míg szét nem hasad, ez az osztódás. A baktériumok nem feltétlenül rosszak, rengeteg ártalmatlan, továbbá nagyon sok hasznos baktérium létezik. Csupán az emberi szervezetben sokkal több hasznos baktérium található, mint amennyi sejtből a test áll. Elképesztő nem? Legtöbb az emésztőrendszerben és a bőrön található. Ezekkel nincs is semmi probléma.

Kórokozó baktériumok

A kórokozó baktériumok legtöbbször gyulladást okoznak a szervezetben. Ilyen például a mandulagyulladás, tüdőgyulladás, tuberkulózis, skarlát, szifilisz és még lehetne sorolni, furcsa, de még a pattanás is ide tartozik.

Nagyon sokféle kórokozó baktérium támadhatja meg a testet, ilyenkor beszélünk fertőzésről. Szerencsére az antibiotikumok itt vannak nekünk, melyek segítenek szervezetünknek legyőzni a kórt és elpusztítják a kórokozó baktériumokat.

Egy gond van csak ezzel. Rengeteg más hasznos baktériumot is elpusztítanak, amire a testnek nagy szüksége van az optimális működéshez.

Miért kell az antibiotikum?

Azért, mert a szervezet immunrendszerének szüksége van a külső segítségre, egyedül nem képes elbánni a betolakodókkal, tehát, ha jobb kondícióban lenne a védelem, akkor a támadás sikertelen lenne. Ennyire egyszerű. Még az antibiotikumos kezelés is hatékonyabb, ha az immunrendszer nincs legyengülve.

Pasteur és Semmelweis

A XIX. század második felében Pasteur rátalált a megoldásra. Ő volt az első a megelőzés területén.

Rájött, hogy mi okozza a sebfertőzéseket, és arra is rájött, hogy ezt jóval egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Egyszerűen fertőtlenítette az orvosi műszereket.

Nem sokkal ezután Semmelweis Ignác szülész-nőgyógyász „kezet mosott”, ezzel megakadályozta a gyermekágyi lázat.

Megelőzés

A kéz fertőtlenítése egy egyszerű módja a megelőzésnek. Ők rájöttek a megelőzés fontosságára, és ez a mai napig igaz.

Vagy gondoskodni kell arról, hogy ne jusson be a baktérium, vagy ellenállóvá kell tenni a szervezetet. Így nem lesz fertőzés, nem lesz szükség kezelésre.

A higiénia nagyon fontos része a megelőzésnek, de mégsem teljes értékű, hiszen nem tehetjük meg, hogy búra alatt tartjuk magunkat és családunkat, lehetetlen vállalkozás lenne. Ezért egyetlen elfogadható megoldás marad, ha megerősítjük a védelmet, hogy a bejutott támadók ne okozhassanak kárt.

Következő cikkben olyan téma kerül sorra, mely napjainkban tömegeket foglalkoztat, valamint a média is igen nagy figyelmet szentel neki. Ez a téma a vírus, továbbá a rettegett H1N1, azaz sertésinfluenza. Továbbá, ahogy az előzőekben ígértem gyakorlati megoldás is lesz a védelemre.

Jó egészséget Önnek és családjának!

 Keresőoptimalizálás