ingyen webstatisztika

Ez a weboldal eladó
Érdeklődj:
+36702721818

Immunrendszer felépítése

Az immunitás szó szerinti jelentése védettség, mentesség. Ennek az állapotnak az elérésére törekszik az immunrendszer, tehát mindent elkövet azért, hogy szervezetünk védett legyen a fertőzésektől, valamint mentes legyen minden oda nem illő anyagtól.

Működésének alapjai

Kijelenthetjük, hogy az immunrendszer nagyon egyszerű alapokon működik. Jó esetben, képes megkülönböztetni a szervezet anyagait az idegen anyagoktól, majd felismerés után képes az idegen anyagokat eltávolítani.

Kérdezhetnénk, hogy amennyiben ennyire egyszerű ez az egész, akkor hol a probléma? A probléma akkor adódik, ha az immunrendszer nem képes a megkülönböztetésre, vagy az eltávolításra.

Miből áll az immunrendszer?

Sok ember az immunrendszert valamilyen láthatatlan, elképzelhetetlen szervnek gondolja, vagy egyáltalán el sem tudja képzelni.

A rendszer szó a kulcs. A védekezés az egész szervezetben megtalálható, szervek összességét jelöli, valamint egyes részei valóban mindenhol ott vannak. Ennek a rendszernek a legismertebb tagjai, melyek védekezésre lettek kódolva, a nyirokcsomók, a csontvelő, a mandulák, a máj, a lép, és még néhány szerv, valamint speciális sejtek, melyek valóban mindenhol ott vannak. Így tehát már világos, hogy az immunrendszer sok-sok szerv és sejt együttes, összehangolt működése.

Öröklődés és felkészülés

Az immunrendszer velünk született adomány, a természet csodája. Arra hivatott, hogy segítsen minket a túlélésben.

Ez azonban csak az egyik része a rendszernek. A másik része szerzett védekező képesség, melyhez életünk folyamán jutunk hozzá. Egyik a másikat kiegészítheti, mely szintén egy nagyon jó tulajdonság, hiszen nem vagyunk teljes életünkre arra utalva, hogy az öröklődés határozza meg teljes mértékben az ellenálló képességünket.

Öröklött tulajdonságok

A velünk született védekezőképesség elsődleges vonala, azok a szervi adottságok, amik megakadályozzák, hogy a fertőzések bejussanak szervezetünkbe.

Ezek közé tartozik a bőrünk, a gyomornedveink tulajdonságai, a nyálkahártyák, valamint azok a kémiai anyagok, melyeket mi termeljük a saját szervezetünkben. Ezeket a tulajdonságokat erőteljesen befolyásolja a genetika, vagyis az öröklődés. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy teljesen ki lennénk ennek szolgáltatva, hiszen ezeket képesek vagyunk tudatosan erősíteni, de erről majd egy későbbi cikkben lesz szó.

Szerzett védekezőképesség

A szerzett védekezőképesség érdekes dolog, folyamatos tanulásra ösztökéli szervezetünket.

Ez a következő módon történik. Egy kórokozó valamilyen módon kikerüli a szervezet összes védővonalát és bejut a testbe, tehát megtörténik a fertőzés. Az immunrendszer összes szerve és sejtje aktiválódik, mint ahogy erről már az előbb szó volt. Bizonyos sejtek felismerik, hogy nem odaillő anyag jutott a szervezetbe, azonnal elpusztítják és eltávolítják azt, amennyiben képesek rá. Egy dolog azonban még történik. Ezek a sejtek nagyon „intelligensek”, képesek a kórokozó tulajdonságait megjegyezni. Ezt a tudást elraktározzák és a legközelebbi fertőzés alkalmával azonnal felismerik, hogy mi volt a hatékony elpusztítás és eltávolítás módszere. Ilyen formán, második vagy sokadik alkalommal ez már sokkal egyszerűbben működik, vagyis, a fertőzés tünetmentesen zajlik, a hétköznapi életben fel sem tűnik már nekünk.

Tehát, szert tettünk egy újabb képességre, ezért is ez az elnevezés, hogy szerzett immunitás. Ezen az alapon működnek a védőoltások is, csak mesterséges formában. Legyengített vírussal fertőzik meg a szervezetet, hogy képes legyen az a későbbi felismerésre, tulajdonképpen mesterségesen tanítják a sejteket a védekezésre.

Egyedüli hátránya, hogy ember alkotta termék, mely mint tudjuk, mindig kétesélyes. Mint azt az előző cikkben említettem, nem kívánok állást foglalni, csupán tájékoztatni. Ezért nem kívánom saját véleményemet kifejteni a védőoltásokkal kapcsolatban, az előzőeket figyelembe véve mindenki képes véleményt alkotni.

Mindennek tudatában már sokkal egyszerűbbnek tűnik az immunrendszer felépítése, hiszen a legfontosabbakat már tudjuk. A legközelebbi cikkben a szervezetet ért támadásokról fog szó esni, hogy miért is kell ennyire sokrétűnek lennie az immunrendszernek.

Jó egészséget kívánok mindenkinek!


 Keresőoptimalizálás