ingyen webstatisztika

Ez a weboldal eladó
Érdeklődj:
+36702721818

Infraszauna építése (házilag)

Infraszaunát házilag is könnyen összeállíthatunk minimális barkácstudással is. Ez azért lehet előnyös, mert sokkal olcsóbb, mintha egy kész szaunát vennénk meg a boltban, és azt szereltetnénk be a lakásunkba. Az anyagköltsége minimális, és már rengeteg cégtől meg is rendelhetünk összeszerelhető infraszaunákat is.

Ezek a cégek olyan készleteket árulnak, amiben benne van az összes alapanyag, nekünk csak össze kell szerelnünk. Nemcsak az ára miatt előnyös ez a megoldás, hanem azért is, mert összecsomagolva nagyon kis méretű, egyszerű tehát a szállítása. Alapanyagként szükségünk lesz fára az infraszauna borításához, valamint a benne lévő esetleges padhoz illetve egyéb elemekhez. Szükségünk lesz még egy fűtőtestre, valamint a hozzá tartozó elektromos részekre. Fontos, hogy ha érezzük magunkat elég képzettnek a villanyszerelés területén, a későbbi áramütések és egyéb kellemetlenségek elkerülése érdekében villanyszerelővel végeztessük el az elektromos munkákat.

Első lépésként gondosan meg kell tervezni az infraszauna méreteit, minden részletre kiterjedően, ugyanis az infraszauna belső nagysága határozza meg, hogy milyen teljesítményű fűtőtestet kell hozzá beszereznünk. Persze a tervezésnél vegyünk figyelembe a lakás adottságait is, amiben el kívánjuk helyezni, és eként alakítsuk ki a kabin méretét. A fűtőtest kiválasztásánál nyugodtan kérjük szakember segítségét, ugyanis nemcsak a befűteni kívánt tér méretét kell ilyenkor figyelembe venni, hanem az egyéb igényeket is.

Szerszámokra is szükségünk lesz az infraszauna elkészítéséhez, legtöbbször elég egy fúró, egy csavarhúzó, egy kalapács, egy mérőszalag és egy ceruza. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megfelelően illeszkednek egymáshoz az elemek, használjunk vízmértéket. A csavarok beszerelésénél figyeljünk oda, hogy előtte pontosan fúrjunk nekik egy kisebb lyukat és oda csavarjuk be, így egyrészt sokkal könnyebb beszerelni, másrészt sokkal pontosabban illeszkednek a helyükre. Mindig lentről felfelé haladjunk, először készítsük el az építmény alapját, majd rá az oldalfalakat, az ajtót, és végül a tetejét. Fontos, hogy megfelelően erősen rögzítsük az elemeket egymással, inkább több csavart használjunk, minthogy később szétessen az építmény esetlegesen súlyos balesetet okozva. A padlózathoz a legtöbbször hidegburkolatot érdemes használni, így könnyen tisztán tarthatjuk azt, valamint az infraszaunákhoz ez a legalkalmasabb. Ha elkészült a kabin, akkor behelyezhetjük a fűtőtestet is.

Ennek kiválasztásánál fontos szempont, hogy a hálózati 220 voltos váltóárammal csak körülbelül 5-6 légköbméteres infraszaunát tudunk befűteni, ennél nagyobb szaunához szükségünk lesz vagy 380 voltos ipari áramra, esetleg egy fatüzelésű kályhára. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ezt a legtöbb esetben bízzuk szakemberre, ugyanis szakszerűtlen behelyezésnél fennáll az áramütés veszélye. Ha magunk csináljuk, akkor a szauna áramellátását érintésvédelmi szempontból mindenképpen egy Fi-relén keresztül oldjuk meg, ha nem tudjuk, hogy ez mit jelent akkor inkább hozzá se fogjunk, bízzuk szakemberre. Fontos még odafigyelnünk a világítás elhelyezésére is, ezt mindenképp egy felső sarokba érdemes rakni úgy, hogy az ne zavarjon minket szaunázás közben.

A legjobb, ha speciálisan szaunákhoz készült lámpatesteket használunk erre a célra, ugyanis ezek víz- és páramentesen záródnak, így nem merül fel az áramütés veszélye. A kapcsolókat érdemes a szauna külső felén elhelyeznünk, szintén érintésvédelmi okokból kifolyólag. Különböző tartozákokkal is felszerelhetjük a már kész szaunát, mint például óra, páratartalom- és hőmérő műszer, aromaterápiás eszközök, amik növelik a szauna nyújtotta élmény, és sokkal nagyobb hatást biztosítanak. Ha készen van, akkor egyszer mindenképpen vizsgáljuk át az egész építményt, hogy megfelel-e terveinknek, nem hagytunk e ki semmilyen elemet, pontosan illeszkednek e egymáshoz a darabok. Ezt érdemes egy mérőszalaggal vagy zollstockkal elvégezni. Utána az elektromos rendszert is vizsgáljuk át, hogy minden a helyén van e, nincs semmilyen zárlat illetve esély a zárlatra. Ha mindent rendben találtunk, akkor a lakás biztosítékának lekapcsolása után ráköthetjük az elektromos hálózatra a rendszert, majd az első használat előtt mindenképpen végezzünk el egy próbát, hogy tökéletesen működik az infraszauna, nem keletkezett sehol sem rövidzárlat! Utána pedig élvezhetjük az infraszauna jótékony hatását!


Keresőoptimalizálás